woensdag 31 maart 2010

Feestdagen..

Nog even en dan zitten we weer midden tussen de feestdagen. Pasen ,Hemelvaart ,Pinksteren en de verjaardagen komen er aan.
Nou ben ik niet religieus.Ik hang geen geloof aan, als het "geloof" een "zeker weten" wordt dan moeten ze nog maar eens bellen.Voor nu ga ik niet van een god uit ,ik ga van goed uit. Dus die dagen hebben bij mij alleen het labeltje EXTRA VRIJ .
Maar als je dezer dagen in een supermarkt komt( maakt niet uit welke,zelfs de Aldi en Lidl doen tegenwoordig mee),dan kom je erachter dat de feestdagen voor de supermarkt vooral het labeltje GOURMET heeft.

What the fuck! Wie heeft dat nou weer bedacht.

Ok, gourmet is best leuk,zolang het 1 keer per jaar,laten we zeggen ergens rond kerst en oud&nieuw,gebeurt. Maar met el-le-ke christelijke feestgelegenheid???
Persoonlijk ben ik meer van de "Fondue-generatie". Bij ons thuis werd er tijdens de eerste feestelijke diners die ik me kan herinneren gefondue-t.
Toen werd het liedje" een potje met vet" voor mij voor het eerst gevisualiseerd. Er kwam een warm pannetje op tafel met gloeiend heet vet erin.Niemand mocht er met zijn tengels aan komen tot dat iedereen aan tafel zat. Dan mocht ieder een stukje vlees aan zijn vorkje wurmen, waarna we 1 voor 1 -heel voorzichtig- ons vorkje in de pan mochten hangen. Het vet begon altijd ernstig te borrelen,en als we met gevaar voor enige brandblaar allemaal een vorkje in de pan hadden hangen,dan was het wachten. Wachten tot de eerste zijn vleesje gaar had.Dan moest diegene namelijk in de wirwar van vorksteeltjes zoeken naar zijn vorksteeltje en als je die had gevonden dan was het nog een heel gedoe om de vork met vlees en al weer uit de pan te krijgen.Veel vleesjes hadden namelijk de eigenschap om vrolijk in het vet te blijven dobberen. Als dat gebeurde dan moest pa de hele bos met vorken er tegelijk uit vissen zodat ma het losgeslagen vleesje kon vangen. Ze hadden het misschien beter vleesmikado kunnen noemen.
Een heel gedoe eigenlijk dat ge-fondue maar voor mij was het een feest om dat 1 keer per jaar te doen. Nu zie ik dat de supers elk "feestelijk"-weekend met gourmetschotels in de aanbieding komen en er heel wat mensen zijn die steeds weer gaan gourmetten. Ik moet er persoonlijk niet aan denken om de komende tijd steeds weer met mijn snufferd boven zo'n pannetje te hangen. Als je 1 keer gedaan hebt dan heb je gelijk de hele week genoeg aan die lucht dus tegen de tijd dat Pinksteren in zicht is, komt het je neus uit.
Maar waar komt dit vandaan? Volgens mij is het geen traditie zoals de Amerikanen dat met Thanksgiving hebben met de kalkoen.Waarschijnlijk weer een traditie die door marketingcampagnes wordt gecreƫerd.We worden gemanipuleerd waar we bij staan.Net als met Kerst, Valentijnsdag, en moeder- en vaderdag!

De enige dag dat er naar mijn mening gemanipuleerd mag worden is de verjaardag. Ik manipuleer er bij Urk nu al op los om de kadootjes te krijgen die ik hebben wil. Ik heb altijd wel een lijstje met daarop zo secuur mogelijk omschreven wat ik hebben wil, waar je het kan kopen, welke kleur, en hoe duur het is.En als ik er zelf nog niet helemaal uit ben wat ik precies hebben wil, dan vraag ik geld om het zelf te kopen als ik er wel uit ben..
Zo ook dit jaar.Ik wil geld! om eindelijk dat mooie leren jasje te kopen?, of wordt het een nieuwe tas? of Skeelers? of nog een Marliesje Dekkers?
1 ding is zeker...ik koop dan iets wat ik tot nu toe niet kocht omdat ik er het geld niet voor had.
Moet ik het wel vieren natuurlijk, want dat heb ik de laatste jaren ( lees decenium) niet gedaan.
Nou maar hopen dat onze nieuwe bank ergens eind april wordt geleverd,anders kunnen we niet eens genoeg zitplaatsen maken en moet ik het toch nog uitstellen.
Wie dan leeft ,wie dan zorgt..of te wel we zien wel...

CU

Geen opmerkingen: